Közeledik az egységes kérelem beadásának induló időpontja, így érdemes áttekinteni a vetésszerkezetünket.
Ezért összegyűjtöttem a vetésváltási szabályokat. Ezek az előírások a Kölcsönös Megfeleltetés szabályai, de növényvédelmi szempontból és talajvédelmi okokból is érdemes átgondolni a vetésszerkezetet.

1. Ugyanazon területen önmaguk után nem termeszthető: a burgonya, napraforgó, káposztarepce, szójabab, cukorrépa, olajtök, valamint a dinnye, aminek termesztését követően a tökre oltott dinnye sem megengedett.

2. Önmaga után két évig termeszthető: rozs, búza, tritikálé, árpa, zab, cirokfélék, valamint a tökre oltott dinnye, ami után másodvetés hiányában a dinnye termesztése sem megengedett. E szerint megfelelő a búza-búza-zab-zab formátum is.

3. Önmaga után legfeljebb három évig termeszthető: dohány, valamint az összes kukoricafajta, ami után a vetőmag célra termesztett hibridkukorica termesztése sem megengedett másodvetés hiányában.

4. Önmaga után legfeljebb négy évig termeszthető: vetőmag termesztés céljából hibridkukorica, ami után a kukorica termesztése sem megengedett másodvetés hiányában.

Minden egyéb növény több évig termeszthető önmaga után.

Azonban minden vetésváltási szabályra igaz az, hogy az egységes kérelemben bejelentett bármely másodvetés megszakítja a sort. E szerint tehát egymást követő években is vethető pl. a napraforgó, ha közben legalább 60 napig bármely másodvetés megvalósításra és bejelentésre kerül 15 napon belül. A fenti kultúrák keverékben mehetnek a következő évben, azonban a növényvédelmi kockázatok miatt ennek lehetőségét meg kell fontolni pl. keresztesvirágúak, s azok keverékei. (forrás: 50/2008 FVM rendelet)

A területalapon nyújtott közvetlen kifizetések egészéhez szükséges a zöldítés szabályrendszerének betartása is. A zöldítés egyik eleme a diverzifikációs előírások megtartása. 

Amennyiben a gazdálkodó nem kistermelő, vagy ökológiai gazdálkodó, úgy a megállapított szántóterülete nagyságának függvényében teljesítenie kell a terménydiverzifikáció feltételeit: 10–30 hektár szántóterület között legalább két növénykultúrát kell termeszteni, amelyen belül a fő növénykultúra nem teheti ki a szántóterület több mint 75%-át. 30 hektár szántó felett legalább három különböző növénykultúrát kell vetni, amelyből a fő növénykultúra nem teheti ki a szántóterület több mint 75%-át és a két fő növénykultúra együttesen nem teheti ki a szántóterület több mint 95%-át.

A vizsgált időszak május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszak, mely alatt egyidejűleg több különböző növénykultúrát kell vetni. Diverzifikáció szempontjából az a növény számít, amely a fenti időszakban hosszabb ideig van a területen (tehát lehet a másodvetés a diverzifikációs főnövény.)

Ahhoz, hogy a MÁK meg tudja állapítani, hogy másodvetések esetében egyazon területen a terménydiverzifikáció szempontjából tárgyévben mely kultúrát kell figyelembe venni, a gazdálkodóknak az egységes kérelemben a főnövényre vonatkozó betakarítási, valamint a másodvetésre vonatkozó vetési időpontokat be kell jelenteniük, hiszen ettől az időponttól -és nem pedig a mag kikelésétől- tekinthető a növény az adott táblán jelenlévőnek. (forrás: NAK)