Az Agrárminisztérium 2021 őszén új AKG pályázat meghirdetését tervezi, ami 2022. január 1-jével kezdődne és 3 éves kötelezettségvállalási időszakra szólna.

Tavaly egy évvel meghosszabbodott a 2015-ben megjelent AKG támogatás kötelezettségvállalási időszaka, így valamennyi eddig működő AKG felhívás 2021. december 31-ével lezárul.

A megjelentetésre tervezett kiírásban az előírások korábbi rendszere és alapvető struktúrája várhatóan megmarad, ugyanakkor számítani lehet egyes előírások módosítására.
Kiemelendő, hogy a forgatás nélküli művelési módok alkalmazása, illetve a talajkondicionálók, növénykondicionálók és mikrobiológiai készítmények használatának ösztönzése a továbbiakban a tervek szerint a 2023-tól újonnan induló Agrár-ökológiai alapprogram (AÖP) előírásai között jelenik meg, így ezen előírások várhatóan kikerülnek az AKG előírásrendszeréből.

A pályázati felhívást a tervek szerint majd lehetővé teszi az AKG-hoz kapcsolódó támogatási kérelem benyújtását akkor is, ha a gazdálkodó a támogatási kérelem benyújtásakor még nem rendelkezik folyamatos, három éves jogszerű földhasználattal. A konstrukció keretében azon gazdálkodók, akik belépnek a programba, de a három éves kötelezettségvállalási időszak alatt lejár a földhasználatuk és azt nem tudják meghosszabbítani, a felhívásban foglalt részletszabályok mentén szankció nélkül az adott területet kivonhatnák a támogatási programból.

A tervezési munka jelenleg is zajlik, a végleges részletszabályok közzététele és a pályázati felhívás megjelenése 2021 őszén várható. (forrás: AM)