Megkezdődött a gabonák betakarítása, ezután fontos, hogy figyeljünk a talajok ápolására is.

De mi is az a tarlóhántás? Az az agrotechnikai művelet, amikor a talajt sekélyen (6-15 cm) meglazítjuk, majd pedig a felszint lezárjuk. Jobb a hántás minősége, ha a szalmát az aratással egymenetben zúzzuk. A megfelelő szalmazúzás, és terítés a jó tarlóápolás alapfeltétele, mivel, ha egyszerre nagy mennyiségű szármaradvány kerül a talajba, akkor a talajban lévő mikroorganizmusok lebontó képessége lassul.

Az idei évben amikor a hőség kevés csapadékkal párosul, kiemelt jelentősége van a talajtakarásnak, mivel ilyenkor óvja a talajt a kiszáradástól, a művelhetőség elvesztésétől, amikor pedig túl sok a csapadék, akkor az eliszaposodást és a kicserepesedést előzhetjük meg a megfelelő tarlóápolási munkálatok elvégzésével.

Növényvédelmi szempontból is kiemelt szerepe van a megfelelő tarlóápolási munkálatoknak. Az apróra zúzott szár a kártevők és kórokozók számára sem ideális. Emellett a gyomnövények ellen is hatékonyabban tudjuk felvenni a versenyt megfelelő tarlóápolási munkát követően. (forrás: NAK)