A területalapon nyújtott támogatások alapfeltétele a minimumkövetelmények betartása.

E szerint az a terület, amelyen mezőgazdasági termelés folyik, de nagymértékű, súlyos lágyszárú vagy fás szárú vagy nagymértékű, súlyos és maradandó fás szárú gyomosodás észlelhető, a vizsgált támogatási évben nem támogatható. 

A nagymértékű, súlyos, lágyszárú gyomosodás abban az esetben állapítja meg az ellenőr, amikor a lágyszárú gyomnövény bármely szomszédos földterületre átterjed, vagy a területen virágzó veszélyes gyom található, vagy a földterület 50%-át meghaladó mértékű lágyszárú gyomnövény található.

Veszélyes gyomnövények, melyek a tarlókon, a táblaszéleken virágba borulva a támogatás elvesztését eredményezhetik a következők.

Aranka fajok: a gyakori visszavágást nem szereti, így a haszonnövények rendszeres kaszálásával kipusztítható. a levágott, arankával betekert növényeket ajánlatos megsemmisíteni, mert a kapával szétvágott arankahajtások ismét fejlődésnek indulnak. 

Selyemkóró, vagy Vaddohány: a mechanikai irtás (kitépés, kaszálás, legeltetés, zúzás) nem hatékony. A rizómák újra és újra kihajtanak. Csakis a vegyszeres kezelés hozhat eredményt, méghozzá a gyökéren keresztül is ható készítmények.

Parlagfű: allergén hatása miatt közegészségügyi okokból is írtandó növényként tartjuk számon.

Fentiek szerint tehát tekintsük át területeinket, s tegyük meg a szükséges lépéseket minden fél érdekében. (forrás: NAK)