A támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők nyújthatnak be.
A támogatási kérelmek benyújtására tervezetten két időszakban van lehetőség: 2024. negyedik negyedévében és 2025. második negyedévében. A pályázatba bevinni kívánt területeket előre fel kell mérni és shape fájlt kell készíteni a beadáshoz.
A kötelező fenntartási időszak 7 év.

1. Célterület – Beruházások megvalósítása
Biodiverzitás védelmi célú évelő kultúrák telepítése: Ez magában foglalja az önálló szántóföldi táblákon vagy azok ökológiai határsávjában végzett telepítéseket, valamint az állandó kultúrák sorközeiben vagy ökológiai határsávjaiban.
Erózióvédelmi célú gyepes sávok kialakítása szántóterületeken: A támogatás kiterjed a szántóföldi táblák ökológiai határsávjában vagy az állandó kultúrák sorközeiben kialakított gyepes sávokra, illetve a lejtős területeken, az eróziós jegyeket mutató lefolyási útvonalakon történő telepítésekre.
Füves és cserjés sávok kialakítása szántóterületeken: Ezek a sávok a táblák szegélyeivel érintkező területeken vagy az eróziós jegyeket mutató útvonalakon létesülnek.
Gyeptelepítés szántóterületeken: A támogatás magában foglalja a talajvédelmi célú gyeptelepítést és a természetközeli gyepek létrehozását. Nem valósulhat meg már meglévő gyep – ideiglenes vagy állandó gyep – feltörésével és újratelepítésével. A földterület állandó gyepterületté válik, amennyiben a telepítést követően legalább öt év eltelt és a fenntartási időszakának végére a gyep művelési ágúvá történő átminősítése kötelező!

2. Célterület – Beruházások fenntartása
A második célterület célja az első célterület keretében megvalósított beruházások hosszú távú fenntartása.

Támogatás mértéke

1. Célterület – Beruházások megvalósítása (1 év)
Biodiverzitás védelmi célú évelő kultúrák telepítése: 1 020 euró/ha önálló szántóföldi táblákon, illetve 333 euró/ha állandó kultúrák sorközeiben.
Erózióvédelmi célú gyepes sávok kialakítása: 1 026 euró/ha szántóföldi táblák ökológiai határsávjában, illetve 340 euró/ha állandó kultúrák ökológiai határsávjában.
Füves és cserjés sávok kialakítása: 514 HUF/100 folyóméter táblaszegélyekkel érintkezően, illetve rétegvonalakkal párhuzamos lefolyási útvonalakon.
Gyeptelepítés: 1 033 euró/ha talajvédelmi célú gyeptelepítésre és 1 075 euró/ha természetközeli gyepek létrehozására.

2. Célterület – Beruházások fenntartása (6 év)
Biodiverzitás védelmi célú évelő kultúrák fenntartása: 537 euró/ha szántóterületeken, 108 euró/ha állandó kultúrák esetében.
Erózióvédelmi célú gyepes sávok fenntartása: 708 euró/ha szántóterületeken és 108 euró/ha állandó kultúrákban.
Füves és cserjés sávok fenntartása: 109 euró/ha
Természetközeli gyepek fenntartása: 833 euró/ha

Mit lehet a 7 év alatt végezni?
Kaszálni és bálázni lehet, bizonyos feltételek mellett, de a második évtől a legeltetés is megengedett a gyepeken.

AKG-val való kapcsolat?
Lehetőséget biztosítanak arra, hogy ugyanazon területre AKG és földhasználat váltó kérelmet is benyújtson az ügyfél, és ha nyer az földhasználat váltó pályázat, akkor szankció nélkül kivonhatja AKG-ból a támogatott területét.