A MÁK helyszíni ellenőrzések keretében ellenőrzi az AKG/ÖKO kedvezményezettek területeit. Az ellenőrzések a gazdálkodó jelenléte és előzetes értesítése nélkül fognak megvalósulni.

Ezért aki még nem tette meg javaslom a következőket:

1. AKG/ÖKO táblák jól látható elkülönítése a szomszédos vagy saját táblánktól
EGYBEMŰVELÉS megállapítása esetén az egész táblára az adott évben nem jár támogatás, és még a túligénylés szankció kiszabására is sor kerülhet!!!
Elkülöníteni lehet: eltérő kultúrával, szántónál 50-60 cm széles sáv– nagyobb sorközű kultúra esetén a sorközt meghaladó mértékű sávval, gyepek, évelő szálas takarmánynövények esetében a sarokpontokon/töréspontokon T-ülőfa elhelyezése. Amennyiben az ellenőrzés keretében az elkülönítés nem megfelelő, és a kötelezettség teljesítésre vonatkozó felszólítást követő 15 napon belül pótlásra kerül, úgy részére a KET-re jutó támogatási összeg 5%-kal csökkentésre kerül. Ha a felszólítás ellenére sem valósul meg a kötelezettség, akkor az adott évben a KET elutasításra kerül.

2. Sarokpontokat jelölő tárgyak meglétének ellenőrzése, melyeknél fontos, hogy természetes alapanyagból legyen. Amennyiben helyszíni ellenőrzéskor a jelölés nem fellelhető, úgy 1 % szankció jár a KET-re, ha az ellenőrzést ez nem akadályozza. Amennyiben az ellenőrzés nem hajtható végre, úgy 15 napon belül a jelölő tárgy pótolható a KET-re jutó adott évi támogatási összeg 5 %-os csökkentése mellett. Amennyiben a megadott határidőig a pótlás nem következik be, úgy a lemért KET teljes területére adott évben nem jár támogatás.

3. Gyepek, pillangósok és zöldugar vonatkozásában a kaszálatlan sávok megtartása, és kaszálási időpontok betartása. (forrás: NAK)