Precíziós gazdálkodási tanácsadás

Mészöly Bálint, Precíziós Gazdálkodási Szakember

Mi az a precíziós mezőgazdaság?

A precíziós növénytermesztés fő célja a termőhelyek heterogenitásához való alkalmazkodás, hogy az ott végzett növénytermesztés minél inkább fenntarthatóbb és gazdaságos legyen. Ezt az úgynevezett helyspecifikus növénytermesztéssel érhetjük el, mely azt jelenti, hogy minden mezőgazdasági táblát, illetve táblarészt a neki megfelelő módon kezeljünk. Fontos, hogy a mezőgazdasági termőhelyeinket heterogénnek fogadjuk el, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni a műholdas helymeghatározáson alapuló(GNSS) pontszerű mintavételezésre, mely módszer adataiból elvégezhetjük a táblán belüli homogén területek/zónák lehatárolását. Ezeken a területeken aztán azonos művelési technológiát alkalmazhatunk az elkészített kijuttatási térképek alapján.

Miből is tevődnek össze ezek az adatnyerési technológiák?

Talajmintavétel: GPS-el felszerelt gépi talajmintavevő, mely azonos mélységből gyűjti az adatokat. Mintavételi pontjai és útvonala visszaellenőrizhető, valamint előre megszerkesztett térkép alapján is tud dolgozni.

Távérzékelés: Speciális adatnyerési forma mellyel adatokat gyűjthetünk a föld felszínéről anélkül, hogy a vizsgált tárggyal közvetlenül kapcsolatba kerülnénk. Ez történhet műhold vagy drón segítségével. A technológia által kinyerhető adatok felhasználhatók a növények fejlődésének nyomon követéséhez (NDVI index), táblahatár felmérésére, stresszhatások (különféle betegségek, vízhiány belvíz, kártevők tápanyaghiány, vadkárral sújtott terület) azonosítására.

Munkagépekre szerelt szenzorok: Ilyen adatnyerési forma lehet egy NDVI szenzor, talajszenzor vagy a kombájn hozammérője. A szenzorok használata nem igényel külön műveletet mivel az adatnyerés betakarítás, illetve egyéb munkafolyamat során is elvégezhető. A hozammérő az egyik legjobb visszajelzést adja területünk heterogenitásáról, valamint a hozamon kívül szemnedvességi és domborzati adatokat is kapunk a későbbi döntéshozatalhoz.

Alaptérképek: Több évre visszamenően elérhető Sentinel, illetve Landsat térképek. Domborzattérképek, Látható talajfoltok alapján elkészített talajszín kép. Vízellátottsági index.

A gazdák tapasztalatai: Mindezek az adatnyerési módszerek semmit sem érnek a földtulajdonos tapasztalatai nélkül. Mindenképp szükséges a gazdák saját földterületükről szerzett ismeretei is a pontos következtetések levonásához.

Miért érdemes most átállni?

A világ többi részén a digitális átállás már gőzerővel zajlik, ezek a gazdák hatalmas technológiai előnyre tesznek szert.

A „jövő mezőgazdasága” ezeket a technológiákat fogja preferálni mind pályázati, mind támogatási szinten

Az új módszerekkel egy sokkal fenntarthatóbb gazdálkodás végezhető

Az eddigieknél sokkal nagyobb költségeket spórolhatunk meg

Az input anyagok kijuttatásának mérséklésével nem csak a környezetet, de az egészségünket is óvhatjuk

Az elvégzendő munkafolyamatok sokkal precízebb és kényelmesebb végrehajtását érhetjük el

Precíziós gazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásaink:

  • Tábla határvonalainak megszerkesztése (.shp kiterjesztésben)
  • Segítségnyújtás a precíziós gazdálkodás terén lévő elképzelések megvalósításához
  • Különböző gépekből/monitorokból származó adatok kinyerése
  • Ezen adatok adatbázisba rendezése, térinformatikai programmal való térképi megjelenítése
  • Termőföldön belüli zónák lehatárolása
  • Zónákhoz alkalmazható kijuttatási tervek elkészítése
  • Területmérési jegyzőkönyv (AKG, ÖKO programok)

Szolgáltatásaink igénybevehetőek támogatással, a most megjelent „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című (VP2-4.1.8-21 kódszámú) pályázathoz.

Mészöly Bálint, Precíziós Gazdálkodási Szakember

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki karán végeztem Székesfehérváron, mint Precíziós Gazdálkodási Szakember 2019. júniusában. Szakdolgozatom címe „Vadkárfelmérés távérzékelési adatok kvantitatív elemzések alapján”, amelyben nagy hangsúlyt fektettem a távérzékeléssel nyert adatok elemzésére és azok térinformatikai programban való megjelenítésére. Ezen tapasztalataimmal szeretném a gazdák elképzeléseit elősegíteni és megvalósítani, hogy a mai kornak megfelelő legmodernebb gazdálkodást végezhessék területeiken.

Közvetlen elérhetőség:
0630/441-9295
mezgab14@gmail.com

Komplex szolgáltatások

1. Vegye fel tanácsadói csapatunkkal a kapcsolatot!

2. Konzultálunk az Ön gazdaságáról, igénybe vett támogatásokról

3. Megfelelő díjcsomag kiválasztása

4. Folyamatos együttműködés

Mészöly Sára

Agrár szaktanácsadás

+36-30/288-9455

meszolysara@meszolysara.hu

7251 Kapospula-Alsóhetény, Szabadság tér 8.

Támogatás, adminisztráció, növényvédelem
egy kézben!

Minden nap azért dolgozom, hogy gazdálkodóim ne az adminisztrációval, hanem a gazdálkodással tudjanak foglalkozni, maximalizáljam a támogatásukat és megoldjam az egyedi problémáikat.